היה זה בראשית שנות ה-80 לערך, כאשר נתקלתי לראשונה בצילום של דף בודד מתוך ספר כתוב בצרפתית שמתעד את שושלת משפחת הכהן סקלי במרוקו. עד אז לא שמעתי מימי את השם סקלי וכמעט שלא ידעתי דבר על המקורות שלנו.
במבט לאחור יכול להיות שהדף הזה היה הטריגר הראשוני לעיסוק בענייני המורשת המשפחתית. זה התחיל בסקרנות גרידא ונמשך בהתעניינות ורצון לחקור ולדעת וככל שהמשכתי וחקרתי הסקרנות והעניין הפכו לדאגה גוברת.
הדף הבודד ההוא היה הטריגר הראשוני לעיסוק בנושא המורשת אבל הטריגר לבניית אתר המורשת המשפחתי היה ללא ספק הכנס המשפחתי לרגל חמישים שנה לפטירתו של סבא רבא יוסף הכהן שנערך בחודש אפריל של שנת 2014.
בכנס, שהוקדש לזכרם ולכבודם של יוסף וזהרה הכהן סקלי נגענו קצת בהיסטוריה של היהודים מגירוש ספרד ועד ימינו, למדנו מעט על החיים שבין הרדיפות, הפוגרומים והגירושים שהם ידעו במהלך ההיסטוריה שלהם בספרד ובמרוקו, הכרנו מקרוב יותר את הרדיפות והפְּרָעוֹת שנגעו באופן ישיר במשפחת הכהן סקלי וביהודי דבדו ופזורותיה, סיפרנו קצת על מעגל החיים במרוקו ועל העלייה לארץ, התגרינו קצת מניחוחותיו של המטבח המשפחתי וקינחנו באנקדוטות ובאתנחתות מוסיקליות וקומיות, הכול כאמור לכבודם של האבות המייסדים של השושלת.
כבר במהלך ההכנות לכנס הבינונו שהדרך הנכונה והיעילה ליצור את הזיקה בין העבר לעתיד היא באמצעות אתר מורשת, ואכן מיד לאחר הכנס החלנו בתכנון האתר ובאיסוף החומרים.
בצד הגילויים המרתקים שנחשפנו אליהם במהלך ההכנות להעלאת האתר היו גם לא מעט תחושות של תסכול. לנגד עינינו ראינו איך מקורות המידע המצומצמים שעוד נותרו הולכים ומתדלדלים, ומנגד כאלה שזמן קצר קודם היו מקור בלתי נדלה, הופכים באחת לשוקת שבורה.
ציטוטים של מנהיגים ואנשי רוח אודות הזיקה שבין העבר והעתיד החלו לקבל משמעות של ממש ואמירות כמו “כשהם רצו לספר לא רצינו לדעת והיום כשאנו רוצים אין את מי לשאול” או “מי שאין לו עבר אין לו הווה ועתידו לוטה בערפל” (יגאל אלון) היו מובנות יותר ותיארו את התחושה המתסכלת שליוותה את איסוף החומרים.
למרבה האירוניה רציפות הדורות של השושלת ששרדה אלפי שנים של רדיפות ומשברים עלולה למצוא את עצמה נקטעת דווקא בימים אלה שלאחר שיבת ציון. אם חלילה תתפצל השרשרת הדור של ימינו הוא זה שיצטרך לתת את הדין על כך, כי במשפט ההיסטוריה הדור הזה הוא החוליה המקשרת בין החוליה האחרונה של החיים במרוקו לבין החוליות הראשונות שלאחר העלייה לארץ ועליו רובצת האחריות לשמירת הרצף של הדורות.
המצגת למה ואיך ? שהוצגה במהלך אחת ההרצאות בכנס ממחישה את הדאגה, הצורך והדרך שעד להקמת אתר המורשת שתיארנו כאן.
לא רק הכהן סקלי… כל קהילת יהודי דבדו
כבר בשלבים הראשונים של ההקמה הבחנו בכך שברוב חלקיו האתר הוא למעשה אתר מורשת של “קהילת יהודי דבדו ופזורותיה” ולא רק של “משפחת הכהן סקלי” ולמעשה פרט לדף “נר לזכרם” שמוקדש לבני משפחה קרובים שהלכו לעולמם וחלקים מסוימים מתוך הדף המוקדש לכנס המשפחתי רוב הדפים בכל הקטגוריות נכונים גם לכל קהילת היהודים של דבדו ופזורותיה (אוג’דה, תאוורירת , לעיון, גרסיף, ברגן …) . בדפים בודדים נדרשו מעט התאמות כמו למשל בדפים הקשורים לאילן היוחסין שבהם האילנות הבודדים של הענף שלנו במשפחת הכהן סקלי הפכו לאחר ההתאמה למטע שלם של אילנות מכל קהילת דבדו. (הדפים המספרים את ההיסטוריה של היהודים במרוקו נכונים כמובן לכלל בני העדה).
שם הדומיין hacohenskali.com נרכש חודשים ארוכים לפני שהאתר עלה לרשת ואילולא כן קרוב לוודאי שהיינו בוחרים שם שכולל את ציון השמות Debdou ו- Oujda.